Update

Vervangt interest media social media?

Ontelbare keren hoorden wij dat potentiële klanten ''meer volgers'' zouden willen. Dat was het hoofddoel, de manier waarop we dat gingen bereiken? Dat was bijna irrelevant voor hen.

Begrijpelijk? Zeer zeker, maar is het te adviseren om dat echt als main objective te zien?

In de snel veranderende wereld van social media kunnen we wel zeggen dat de manier waarop we content online ontdekken, consumeren én waarderen enorm is veranderd.

Als je nu een break van 2 maanden neemt, loop je achter. Maar de grote kentering zit hem wel degelijk in het volgende: hoe social media is verschoven naar interest media.


Social media versus Interest media

Social media is voor jou vast geen nieuwe term, interest media is dat wellicht wel. Als je eerlijk bent kun je bijna niet anders dan beamen dat je tegenwoordig minder vaak ''the need'' voelt om mensen te volgen.

Dat komt omdat jij de content van je volgers steeds minder vaak voorbij ziet komen, maar de content op basis van jouw interesses des te meer.

Het kan dus zomaar zijn dat een account met tientallen volgers een miljoen mensen bereik op basis van het algoritme.

Social media deed zijn naam altijd eer aan en was in de begindagen bijna een 1 op 1 afspiegeling van je netwerk en bijvoorbeeld je vriendengroep.

Je volgde mensen die je kende, iedereen daarbuiten voelde bijna creepy om te volgen. Op een paar celebs na, misschien.

De waarde heeft hem altijd gezeten in die sociale connecties en een groter netwerk betekende bijna direct ook meer bereik. Niet geheel onlogisch dus dat mensen de focus volledig op groei van hun accounts hadden liggen. Fanpagina's, influencers en bedrijven deden hier gretig aan mee.

Maar hoe sociaal is social media nog tegenwoordig?

Interest media anno 2025

De nieuwe generatie platforms zoals TikTok, Youtube, Pinterest en ook Reddit draaien toch om een ander principe. Niet zozeer wie jij volgt, maar wel wat je interessant vind.

Waar Google door je zoekgedrag eerder weet of jij ziek bent dan dat je het zelf voelt aankomen, weten deze relatief nieuwe platforms alles over jouw interesses, voorkeuren en zoekgedrag.

Niet perse over relaties en daar zit nu juist het verschil in; social media versus interest media. Kort samengevat is ''interest media'' dan ook de content die je consumeert op basis van gedrag, voorkeuren en interessen én niet op basis van je relaties.

Als jij nu drie filmpjes afkijkt van een schattige kat, kom je er de komende weken niet meer vanaf. Dat is zeker.

Maar wat verandert er dan eigenlijk?

Formats, formats, formats

Mensen kijken graag naar mensen, maar volgen steeds minder vaak andere mensen. Wel volgen ze vaker formats, thema's of bepaalde stijlen content.

Kwantiteit of kwaliteit

Er valt voor beide keuzes wat te zeggen, maar tegenwoordig zie je een grote grap ontstaan in de soort content. Ga je voor kwalitatief goede formats en video's of ga je puur voor kwantiteit om zoveel mogelijk output te genereren.

Met de kans op exponentiële groei online en het pakken van miljoenen views met slechts 100 volgers zorgt dit ervoor dat het format, de timing en de kwaliteit van je beeld je zomaar viraal kunnen laten gaan.

Long versus short form

Onze spanningsboog is aardig naar de knoppen geholpen de afgelopen jaren. Waar we vroeger nog moeiteloos met het gezin om de bank naar de televisie keken, zijn we nu na enkele minuten afgeleid.

Waar short form video draait om enorm korte video's die je meteen prikkelen, draait long form juist om kwalitatief goede formats die echt waarde bieden. Naar onze mening verdwijnt het middensegment hierin.

Hyperpersonalisatie

Content moet niet alleen boeien, maar passen bij micro-interesses. Niche is geen beperking meer, maar een kracht

Creativiteit blijft key

Relevantie wordt mede bepaald door hoe goed jouw content aansluit bij het kijkgedrag van de gebruiker en niet door hoeveel volgers je hebt. Je creativiteit kan je hier enorm bij helpen. Wij zijn niet bang dat AI of Chat GPT dit van ons gaat overnemen, nog niet.

Wat betekent dit voor jou als merk, maker of marketeer?

Denk in interesses, niet in doelgroepen

Niet “we willen millennials bereiken”, maar “we maken content voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, minimalisme of zelfontwikkeling.”

Investeer in storytelling en formats

Goede content wordt herkend, herhaald en gedeeld, ongeacht de afzender.

Omarm het algoritme

Laat het werken vóór je in plaats van ertegen. Begrijp hoe platforms content verspreiden en optimaliseer je creatieproces daarop. Wij houden ook van mooie cinematische video's, maar vanuit de data zien we niet dat dit altijd de beste methode is.

Durf kleiner te denken om groter te groeien

Micro-niches hebben macro-impact. Mensen willen zich herkennen in specifieke verhalen – niet in algemene boodschappen.