De voordelen van user generated content.

jul 18, 2023Marketing0 Reacties

In het tijdperk van sociale media en online interactie heeft User Generated Content (UGC) zich ontwikkeld tot een van de meest waardevolle en krachtige middelen voor merken, bedrijven en gemeenschappen. UGC, is in essentie inhoud die door gebruikers wordt gecreëerd en gedeeld. Het ontstaan hiervan heeft een grote invloed gehad op de manier waarop we informatie consumeren en online interactie hebben. In deze blog zullen we de meerwaarde van User Generated Content bespreken.

Authenticiteit en betrouwbaarheid

Een van de meest waardevolle aspecten van UGC is de authenticiteit die het met zich meebrengt. In tegenstelling tot traditionele reclame of door merken gemaakte inhoud, wordt User Generated Content gemaakt door echte mensen die hun echte ervaringen en meningen delen. Dit creëert een gevoel van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid bij het publiek. Potentiële klanten vertrouwen eerder op de aanbevelingen van andere gebruikers dan op gepolijste advertenties. Merken kunnen UGC gebruiken om een emotionele connectie met hun publiek op te bouwen en vertrouwen te winnen.

Kanttekening: door het massaal inzetten van User Generated Content beginnen wel steeds meer mensen te snappen hoe dit werkt en dat het vaak geënsceneerd is. Op TikTok wordt je op dit moment overspoeld door UGC.

user generated content

Diversiteit

De kracht van creativiteit en diversiteit komt tot uiting in User Generated Content. Gebruikers hebben verschillende achtergronden, perspectieven en talenten, wat leidt tot een breed scala aan inhoud. Of het nu gaat om foto’s, video’s, recensies of verhalen, UGC biedt de mogelijkheid om te experimenteren. Dit stelt merken en organisaties in staat om hun boodschap op een meer veelzijdige en inclusieve manier te verspreiden. Je hoeft namelijk niet altijd op één moment de content te creëren, maar kunt creators briefen en locatie -of tijdsonafhankelijk aan het werk zetten. Uiteraard hangt dit af van de product of dienst waar het om gaat.

Betrokkenheid en Interactie

Gebruikers voelen zich meer betrokken bij merken wanneer ze hun eigen inhoud kunnen delen en participeren in gesprekken. Door UGC aan te moedigen, nodigen merken hun publiek uit om deel te nemen aan een community en zich gehoord en gewaardeerd te voelen. Dit stimuleert een tweerichtingsverkeer van communicatie, waarbij merken kunnen luisteren naar feedback, vragen kunnen beantwoorden en een dieper begrip van de behoeften van hun publiek kunnen krijgen. Voor de lange termijn ga je hier veel aan hebben als merk. Iedereen wil toch gehoord en gezien worden?

Efficiëntie

Het creëren van hoogwaardige content vereist vaak aanzienlijke middelen, zoals professionele fotografie, videografie of designers. User Generated Content biedt echter een kosteneffectief alternatief. Merken kunnen gebruikmaken van de creativiteit van hun publiek en inhoud genereren zonder de kosten van het inhuren van experts zoals hierboven benoemd. Dit leidt tot een efficiëntere contentstrategie en bespaart waardevolle middelen. Zelf adviseren wij om in je marketingmix een combinatie van beide soorten content op te nemen.

Viraliteit en bereik

Wanneer mensen je content doorsturen doe je vaak iets goeds.  Plaats je inhoud waarmee ze zich kunnen identificeren? Great job. Het feit dat UGC een aanzienlijk potentieel heeft om viraal te gaan draagt zeker bij aan de populariteit. Wanneer gebruikers hun ervaringen delen met hun sociale netwerken, kan de content zich snel verspreiden en een veel groter publiek bereiken dan traditionele marketingkanalen. Merken kunnen de kracht van UGC benutten om hun naamsbekendheid te vergroten en een groter bereik te realiseren. Dit kan uiteindelijk weer resultaten in leads & sales.

Onze conclusie

User Generated Content heeft een grote verschuiving teweeggebracht in de manier waarop we content consumeren en met merken en communities omgaan. De authentieke en creatieve aard van UGC heeft gezorgd voor een diepere betrokkenheid van gebruikers, meer vertrouwen in merken en een bredere verspreiding van boodschappen. Die authenticiteit is wel minder geworden ten opzichte van de beginfase van User Generated Content. Men begint het te herkennen, maar het is zeer zeker nog effectief.

Daarnaast biedt het een kosteneffectieve en efficiënte manier voor merken om hun publiek te bereiken en een emotionele band met hen op te bouwen. Al met al is User Generated Content een waardevolle tool dat een blijvende impact heeft op de manier waarop we communiceren en interactie opzoeken in het digitale tijdperk.

Meer weten over onze dienst User Generated Content? Klik hier!

 

author avatar
Jordi Sloots
Jarenlange ervaring in social media en fotografie. Runde jarenlang een blog met 300.000 bezoekers per maand en besloot toen zijn agency te lanceren.

GRATIS ADVIESGESPREK?

Ben jij benieuwd wat zoekmachine marketing voor jouw bedrijf kan betekenen? We doen graag eens een (digitale) bak koffie met je!

Laat hieronder je gegevens achter en we zullen contact met je opnemen voor verdere details.

9 + 5 =