We worden spreekwoordelijk doodgegooid met allerlei AI tools. De ene nog beter dan de ander! Maar Google kondigde afgelopen week Gemini aan en noemen dat zelf “een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons”.
Wat is Gemini en waarom is dit de beste AI tool?
Google heeft recentelijk een nieuwe AI-technologie genaamd Gemini gelanceerd. Deze technologie is ontworpen om de chatbot Google Bard, die al beschikbaar is, significant te verbeteren. Gemini stelt Google in staat om te concurreren met OpenAI’s ChatGPT-4. Volgens Google is Gemini hun meest veelzijdige model tot nu toe, dat efficiënt werkt op uiteenlopende platforms, van mobiele apparaten tot datacenters.
Gemini, wat ’tweeling’ betekent in het Engels, breidt de functionaliteit van Bard uit. Bard was al in staat om teksten te genereren, samen te vatten en te vertalen, maar kon niet opboksen tegen de mogelijkheden van ChatGPT-4. Met Gemini kan Bard nu ook afbeeldingen en programmeertalen begrijpen en genereren, en zelfs werken met geluidsfragmenten en video.
De nieuwste update van Google Bard
Recentelijk heeft Bard een update gekregen die het samenvatten en begrijpen van teksten verbetert, beginnend met Engelse teksten. Google plant om snel meer talen toe te voegen, maar dit kan nog even duren. Het is nog onduidelijk of Google in de toekomst een abonnement voor het gebruik van Bard gaat aanbieden, vergelijkbaar met de maandelijkse kosten van meer dan €20 voor ChatGPT-4. Al heeft ChatGPT-4 nog een wachtrij van enkele weken op het moment van schrijven.
Gemini wordt binnenkort toegankelijk voor gebruikers en zal later ook beschikbaar komen op de Pixel 8 Pro, de nieuwste smartphone van Google, gevolgd door de zoekmachine en de browser Chrome.
Grootste AI-transitie tot nu toe?
Google-topman Sundar Pichai is van mening dat de AI-transitie een enorme impact zal hebben, groter dan de introductie van mobiele telefoons of het internet. Hij gelooft dat AI wereldwijd kansen zal creëren, innovatie en economische groei zal stimuleren en kennis, leren, creativiteit en productiviteit op een nog niet eerder geziene schaal zal bevorderen.
Verschillen Gemini vs ChatGPT
In de snel veranderende wereld van AI-technologie staat Google’s Gemini zoals eerder benoemd tegenover OpenAI’s ChatGPT. Hoewel Google aangeeft dat Gemini superieur is aan GPT-3.5, is de vergelijking met GPT-4 nog niet volledig duidelijk. Dit mede doordat GPT-4 nog relatief nieuw is, een wachtlijst heeft en op dit moment voor gebruikers nog begrensd is op een maximum aantal prompts per 3 uur. Deze situatie biedt mogelijkheden voor verdere innovatie en concurrentie binnen de AI-sector.
Laten we kijken hoe Google Gemini zich verhoudt tot ChatGPT in vijf cruciale aspecten:
Capaciteit:
Gemini van Google overtreft ChatGPT in grootte, met 175 miljard parameters. Dit impliceert dat Gemini een uitgebreidere woordenschat bezit en in staat is tot het genereren van meer complexe én verfijnde teksten.
Multimodaliteit:
In tegenstelling tot ChatGPT-3.5, dat enkel tekst verwerkt, is Gemini multimodaal. Het kan zowel tekst als afbeeldingen en andere datatypes verwerken en creëren, wat het een veelzijdiger tool maakt. ChatGPT-4 kan daarentegen wel afbeeldingen en andere datatypes verwerken.
Efficiëntie:
Gemini blinkt uit in efficiëntie vergeleken met ChatGPT. Het kan sneller tekst genereren en vereist minder rekenkracht. Dit maakt het een meer schaalbare oplossing voor praktijktoepassingen. ChatGPT-3.5 is op dit moment razendsnel, maar GPT-4 werkt op dit moment nog een stuk trager.
Geheugen en planning:
Gemini is, volgens hen, uitgerust met superieure geheugen- en planningsfuncties. Dit stelt het in staat om de context van gesprekken beter te begrijpen en meer relevante, samenhangende teksten te produceren. Gemini ontrafelt voicememo’s dan ook en kan dit verwerken tot, bijvoorbeeld, een samenvatting.
Toekomstperspectief:
Hoewel Gemini nog in ontwikkeling is, toont het enorm potentieel om krachtiger te worden dan ChatGPT. Dit is te danken aan de voortdurende ontwikkeling van Gemini om toekomstige vooruitgang in LLM (Large Language Models) -technologie, zoals geavanceerde geheugen- en planningscapaciteiten, te integreren. Dit zorgt ervoor dat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor de toekomst van AI.
Ben je benieuwd naar meer trends over bijvoorbeeld LinkedIn of wil je graag op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Houd onze blogpagina in de gaten!