Wat is een short form video?

feb 21, 2024Content creatie, Social Media0 Reacties

Wat is short form video?

In de snel veranderende online wereld is short form video uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke en aantrekkelijke contentvormen. Heb je er nog nooit van gehoord? Geen probleem. Short form video’s zijn korte video’s die 5 tot 180 seconden lang zijn. Deze dynamische video’s zijn makkelijker te consumeren en de boodschap wordt snel duidelijk gemaakt. Met een aandachtspanne van 0,0 is dat schijnbaar waar potentiële kijkers behoefte aan hebben.

Maar wat maakt short form video zo uniek en waarom is het zo effectief in het boeien van de aandacht van het publiek ten opzichte van andere soorten content creatie? Dit artikel duikt dieper in de wereld van short form video. We delen de kenmerken, voordelen en hoe het een flinke shift teweegbrengt in de manier waarop we content creëren én consumeren.

Definitie van short form video

Short form video refereert aan videocontent die relatief kort van duur is, meestal minder dan drie minuten, en vaak zelfs korter dan een minuut. Sterker nog: een video van 5 seconden kan ook uiterst succesvol zijn!

Deze video’s zijn ontworpen om snel een boodschap over te brengen, vermaak te bieden, of informatie te delen op een manier die gemakkelijk te verteren is voor kijkers. Platforms zoals TikTok, Instagram Reels, en YouTube Shorts zijn toonaangevend in het populariseren van deze vorm van video. Hierdoor krijgen gebruikers en merken een podium om hun creativiteit en boodschappen op een bondige en aantrekkelijke manier te delen. Zeg nou zelf; verlies jij jezelf nooit uren op deze apps?

Wat is short form video? Hier een telefoon waarop een short form video wordt vertoond.

 

Waarom is short form video zo populair?

De populariteit van short form video kan worden toegeschreven aan verschillende factoren:

 • Korte aandachtsspanne: in een tijdperk waarin consumenten dagelijks overspoeld worden met informatie, speelt short form video in op de korte aandachtsspanne door snel en efficiënt te communiceren. Mensen beslissen in een fractie of ze iets boeiend genoeg vinden om door te kijken.
 • Mobielvriendelijk: deze video’s zijn perfect voor mobiele apparaten, waarop de meeste gebruikers hun social media en content consumeren.
 • Verhoogde engagement: korte video’s moedigen meer interactie aan door hun toegankelijkheid en het gemak waarmee ze gedeeld kunnen worden. Dit leidt vaak tot hogere engagement.
 • Creativiteit en innovatie: het beperkte format daagt makers uit om creatief en innovatief te zijn met hun content, wat resulteert in unieke en boeiende video’s. Met beperkt bedoelen we in dit geval beperkt qua tijd, je wil het immers short houden.

Hoe creëer je effectieve short form video content?

Het creëren van effectieve short form video vereist strategie en creativiteit. We hebben zelf gemerkt dat planning en scripting echt key zijn. Hier zijn enkele andere tips:

 • Ken je doelgroep: begrijp de voorkeuren en interesses van je doelgroep om relevante en aansprekende content te maken.
 • Focus op een duidelijke boodschap: houd je boodschap helder en eenvoudig. Met beperkte tijd is het cruciaal om snel tot de kern te komen.
 • Wees creatief: experimenteer met verschillende formats, effecten en verhaallijnen om je video’s te laten opvallen.
 • Optimaliseer voor platformen: pas je video’s aan voor de specifieke platformen waarop je ze deelt, rekening houdend met aspectratio’s, duur en andere technische specificaties. Een video 1:1 op Instagram Reels, TikTok én Youtube delen? Niet ons advies!

Voordelen van short form video voor merken

Merken die short form video integreren in hun digitale marketingstrategieën kunnen profiteren van verschillende voordelen:

 • Verbeterde zichtbaarheid: door de virale aard van short form video kunnen merken hun zichtbaarheid en merkbekendheid aanzienlijk vergroten.
 • Directe communicatie: dit formaat maakt directe en effectieve communicatie met het publiek mogelijk, ideaal voor het promoten van producten, diensten, of evenementen.
 • Publieksbetrokkenheid: het stimuleert interactie met het publiek, waardoor merken waardevolle feedback en inzichten kunnen verzamelen.
 • Kosten-efficiënt: het produceren van korte video’s is vaak minder tijdrovend en kostenefficiënt, wat het een toegankelijke optie maakt voor merken van alle groottes.

Voorbeelden short form video

Hieronder hebben we wat voorbeelden van short form video voor je weergegeven. Voor Domibo Radio zijn we hiermee namelijk aan de slag gegaan. Hieronder zie je wat voorbeelden. De gehele case kun je hier bekijken, inclusief bizarre statistieken!

Conclusie

Short form video is naar onze verwachting geen tijdelijke trend. Het is een krachtige manier van communiceren in het digitale tijdperk waarbij ieder bedrijf en persoon vecht voor een paar seconden aandacht.

Voor merken en contentmakers biedt het een unieke kans om op een creatieve en kosteneffectieve manier met hun publiek in contact te komen. Door de principes van effectieve short form video contentcreatie te begrijpen en toe te passen, kunnen merken hun online aanwezigheid versterken en een diepere verbinding met hun publiek opbouwen.

Meer weten over short form video? Neem gerust contact op of klik hier!

 

author avatar
Jordi Sloots
Jarenlange ervaring in social media en fotografie. Runde jarenlang een blog met 300.000 bezoekers per maand en besloot toen zijn agency te lanceren.

GRATIS ADVIESGESPREK?

Ben jij benieuwd wat zoekmachine marketing voor jouw bedrijf kan betekenen? We doen graag eens een (digitale) bak koffie met je!

Laat hieronder je gegevens achter en we zullen contact met je opnemen voor verdere details.

3 + 10 =