Wat is een WebP bestand en wat zijn de voordelen?

dec 12, 2023SEO0 Reacties

De evolutie van webafbeeldingen: WebP

Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar wat een WebP bestand precies is? In de wereld van webontwikkeling en digitale media is WebP een relatief nieuw beeldformaat dat door Google is ontwikkeld.

Het is speciaal ontworpen om de laadtijden van webpagina’s te verbeteren zonder in te leveren op beeldkwaliteit.

Wat is WebP?

WebP is een modern beeldformaat dat zowel lossy als lossless compressie ondersteunt. Dit betekent dat het in staat is om de bestandsgrootte van afbeeldingen aanzienlijk te verminderen terwijl de visuele kwaliteit behouden blijft of zelfs verbetert. Dit is uiteraard de wens van iedere website bouwer en online marketeer.

WebP is compatibel met de meeste moderne webbrowsers en biedt een flexibele oplossing voor webontwikkelaars.

Hoe werkt WebP?

WebP maakt gebruik van geavanceerde compressietechnieken. Bij lossy compressie wordt de bestandsgrootte verminderd door onmerkbare details te verwijderen. Bij lossless compressie wordt de oorspronkelijke data behouden, maar efficiënter ingepakt. Dit leidt tot kleinere bestanden zonder kwaliteitsverlies.

Voordelen van WebP

Verbeterde laadtijden

Een van de grootste voordelen van WebP is de verbetering van de laadtijden van websites. Kleinere bestandsgroottes betekenen snellere downloads, wat essentieel is in een tijdperk waar snelheid een cruciale factor is voor gebruikerservaring en SEO.

Behoud van beeldkwaliteit

Ondanks de kleinere bestandsgrootte, behoudt WebP een hoge beeldkwaliteit. Dit is vooral belangrijk voor websites die visueel aantrekkelijk moeten zijn, zoals online portfolios en e-commerce sites.

Uiteraard kun je je JPEG bestanden ook optimaliseren voor online gebruik, maar toch denken wij dat WebP de toekomst heeft.

Over het optimaliseren van afbeeldingen schreven we eerder al een blog. Deze lees je hier.

laptop met de website van opus pod.

Ondersteuning voor transparantie

WebP ondersteunt transparantie, ook bekend als alpha-kanaal, net als PNG. Dit is vooral nuttig voor logo’s, iconen en andere grafische elementen waarbij de achtergrond doorzichtig moet zijn. Niks zo vervelend als een logo met een lelijk gekleurd vlak erachter, toch?

Ondersteund door meerdere browsers

De meeste moderne browsers ondersteunen WebP, waardoor het een toegankelijke keuze is voor webontwikkelaars. Dit helpt om een consistente ervaring te bieden aan een breed publiek en het is ook nog eens goed voor je SEO.

Implementatie van WebP

Hoe begin je met WebP?

Het implementeren van WebP op je website kan eenvoudig zijn. Veel contentmanagementsystemen (CMS) en webbrowsers ondersteunen het formaat al. Het kan zijn dat je bestaande afbeeldingen moet converteren naar WebP, wat kan met diverse online tools of software.

WordPress is een bekend CMS en ondersteunt vanaf WordPress versie 5.8 WebP bestanden. Versie 5.8 werd in juli 2021 gelanceerd, dus grote kans dat jij op een modernere versie draait.

Overwegingen voor implementatie

Bij het overwegen van WebP is het belangrijk om rekening te houden met browsercompatibiliteit en fallback-opties voor oudere browsers. Het is ook belangrijk om de impact op je SEO te overwegen, aangezien snellere laadtijden kunnen bijdragen aan een betere ranking. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom je op deze pagina terecht bent gekomen, toch?

Conclusie: waarom WebP gebruiken?

WebP biedt een uitstekende balans tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte, wat cruciaal is voor moderne websites. Het verbetert niet alleen de snelheid van je website, maar zorgt ook voor een betere gebruikerservaring. In een digitale wereld waar snelheid en efficiëntie de sleutel zijn, is WebP een slimme keuze voor elke webontwikkelaar of website-eigenaar.

author avatar
Jordi Sloots
Jarenlange ervaring in social media en fotografie. Runde jarenlang een blog met 300.000 bezoekers per maand en besloot toen zijn agency te lanceren.

GRATIS ADVIESGESPREK?

Ben jij benieuwd wat zoekmachine marketing voor jouw bedrijf kan betekenen? We doen graag eens een (digitale) bak koffie met je!

Laat hieronder je gegevens achter en we zullen contact met je opnemen voor verdere details.

3 + 9 =